dinsdag 8 januari 2013

Mens en medemens: Ethiek



ETHIEK = WAT IS GOED HANDELEN 

Ethiek zorgt soms voor dilemma's in onze maatschappij...


In ethiek drukken we uit wat we goed en kwaad vinden.
Ethiek zorgt voor dilemma's, voor ons als individu.
In zo'n situaties moet je keuzes maken en kiezen is verliezen 'op maatschappelijk vlak'. Bij het maken van keuzes in de maatschappij is niet duidelijk welke de juiste is. 
Alle keuzes hebben hun bezwaren, hun pro's en hun contra's. Het is dan de bedoeling dat je aan de hand van nadenken over de keuze, de knoop doorhakt.

Enkele voorbeelden van ethische problemen of dilemma's:
Een vrachtwagenchauffeur rijdt op een smalle weg en ziet voor zich aan zijn kant van de weg twee wandelaars en aan de overkant een fietser. Hij kan er niet tussendoor dus hij remt, maar de remmen weigeren. Als hij niets doet rijdt hij twee mensen dood. Als hij naar links stuurt slechts een. Wat moet hij doen?

Een arts loopt in de gang van zijn ziekenhuis. Hij heeft twee patiënten met een zeer zeldzame bloedgroep. De ene heeft een hart nodig, de ander een lever. Maar die zijn niet voorradig en de patiënten zullen sterven. Dan komt hem een coassistent tegemoet waarvan hij weet dat zij dezelfde zeldzame bloedgroep heeft. De arts heeft hier ook de keuze. Doet hij niets, dan vallen er twee doden, maar hij kan ook ingrijpen en een coassistent opofferen.

Het probleem bij deze dilemma's is dat een keuze moet worden gemaakt tussen het doden van één of meer personen. Er moet gekozen worden voor de oplossing met het minst aantal doden...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten